Új Hungarikumok és Magyar Értékek

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékával, a Zsolnay-porcelánnal és kerámiával, a 100 tagú cigányzenekarral, a Gundel-örökséggel és a Pick téliszalámival bővült a Hungarikum lista, a Magyar Értéktárba került a magyar akác, a magyar akácméz, az Ajka-kristály, a höveji csipke, a tárogató, valamint a Nagycenk és Kiscenk közötti Széchényi-hársfasor. A bővítéssel immár 34 Hungarikumunk van, a Magyar Értékek száma pedig a 102-re nőtt.
A centenáriumi Magyar Érték a höveji csipke lett, de merre is van ez a település, és egyáltalán miért híres az ottani csipke?
 
Hövej község Kapuvártól pár kilométerre délre található. 300 lakosa, 2 élelmiszerboltja, 2 vendéglátóhelye, egy gázcseretelepe, egy iskolája egy pedagógusa és 8 tanulója van. A turisták megtekinthetik a hazánkban nem túl ritka barokk templomát és kápolnáját. Ezeket olvasva igencsak kevesen érezhetnek indíttatást arra, hogy hétvégén családostul nekiinduljanak a 85-ösön.
 
Ámde!

A höveji csipke bekerül hazánk legfontosabb 100 értéke közé, a Világkiállításon aranyérmet nyert, a településen csodálatos múzeum mutatja be a legszebb darabokat, sőt még a hímzés csinját-binját is el lehet sajátítani a múzeumban, miközben a gyermekünk is elfoglalhatja magát különböző hagyományőrző játékokkal, vagy esetleg a család férfi tagjaival átsétál a Berek Horgász és Szabadidőparkba, ahol még a kényelmes szállás is biztosított. De, hogy a másnap se teljen el érdekességek nélkül, csak pár kilométer a Héderváry kastély, az 1000 éves fa, a dénesfai Cziráky Kastély csodálatos mamutfenyős angolparkja  Ha, inkább kényeztetésre vágyik a család, irány a 10 kilométerre lévő röjtökmuzsaji kastélyszálló wellness központja.