Történelmi kalandozások Magyarországon

Bár az államalapítás óta csak bő ezer év telt el, az ország területén sokkal régebbről származó emlékek is találhatók. Íme egy válogatás azoknak, akik szeretik saját bőrükön érezni a régi korok leheletét.

Antik kalandozás Szombathelyen

Szombathely Magyarország legrégibb alapítású városa. Területén már az ókorban is városi élet zajlott. Itt futott a Borostyán út, a római kor egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonala. Ekkor kapta a Savaria nevet is.
A történelemkedvelők legnagyobb csemegéje a nyaranta megrendezett Savaria Történelmi Karnevál. Ilyenkor a várost korhű jelmezbe öltözött hagyományőrzők lepik el, a látogatók pedig a régészeti kutatások legújabb eredményeivel, az antik szokások, eszközök rekonstrukcióival ismerkedhetnek meg.


De Szombathely nem csak ebben az időszakban kínál színes programot. A hétvégét indíthatjuk a Történelmi Témaparkban. A parkban íjakat, emelőket, csigákat és más olyan szerkezeteket próbálhatunk ki, amelyeket az ókor zsenijei alkottak. A közelben található állandó kiállításon az antik idők és a modern kor hadviselésével is megismerkedhetünk.
Ha gyerekekkel utazunk, érdemes néhány aktívabb programot is betervezni. A városban található élményfürdő, vagy a Kőszeg felé fél úton fekvő Holdfény Liget kalandpark a legtöbb korosztálynak kínál izgalmakat.

Szentendre és az etnikumok

Magyarország gazdag kultúráját számos népcsoport vallása, hagyományvilága is színesíti. Kevés jobb hely van ezek megismerésére, mint a Duna-kanyarban fekvő Szentendre. A város határában található Skanzen Magyarország szinte összes nagyobb tájegységének népi építészetét, művészetét, szokásait bemutatja. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum ma már jóval több épületrekonstrukciók bemutatójánál: az év szinte összes hétvégéjén kínál valami különlegeset: szüreti felvonulás, kézműves foglalkozások, farsangi mulatság szerepel a programban.

A skanzent szinte lehetetlen egy nap alatt bebarangolni, pedig Szentendre más programot is kínál. A Szerb Egyházi Múzeum megismertet a magyarországi szerbség és az ortodox egyház történetével, míg a Hubay Ház kiállítása az év minden ünnepének hagyományába beavat.

A bronzkor emlékei Százhalombattán

Egymásra rétegzett bronzkori romok csoportja, úgynevezett „tell" található Százhalombatta határában. A rendkívüli régészeti lelet Százhalombattai földvár néven is ismert. A terület a történelemről a laikus szemlélőnek önmagában nem sokat mutat, természeti értékei azonban jelentősek, és a kilátás is páratlan.
Ha szeretnénk megfejteni a lelőhely titkát, akkor érdemes ellátogatni a Régészeti Parkba, ahol rekonstruált bronzkori épületekben, és egy feltárt sírhalom segítségével ismerhetjük meg a környék bronzkori történetét és a régészek munkáját. A Matrica Múzeum segítségével tovább mélyíthetjük az ismereteinket: itt a bronzkortól kezdve egészen napjainkig felelevenítik a Duna-menti település történetét.

„Nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács"

Kisfaludy Károly szavai a Mohács mellett zajlott, tragikus emlékű, 1526. évi csatára utalnak. Csaknem fél évszázada, hogy Magyar Királyság csapatai alulmaradtak az Oszmán Birodalom hatalmas seregével szemben. Ennek az eseménynek állít emléket a Mohácsi Történelmi Emlékhely. A város határában található emlékpark faragott kopjafáit már sokan ismerik, mára azonban különleges virtuális sétát is tehetünk. Az „argumented reality" vagyis a „manipulált valóság" segítségével egy képernyőn, korhű ruhában, a csatatéren láthatjuk magunkat.
Ha nem csupán a csatával, de a mindennapi élettel is szeretnénk megismerkedni, tegyünk egy rövid kitérőt Szederkénybe is. A Pécs és Mohács között elhelyezkedő településen falumúzeum található. A kiállítás az egész Dunántúl néprajzába és hagyományaiba betekintést enged.

A szocializmus utolsó lehelete Budapesten

Különleges túrát tervezhetünk Budapesten, ha a szocializmus emlékeire koncentrálunk. A sétát érdemes a Terror Háza Múzeumban indítani. Itt megismerkedhetünk Magyarország 20. századi történetének sötétebb oldalával. A kiállítás megtekintése után talán könnyebb megérteni, milyen félelmek és feszültségek miatt alakították ki Budapest egyik legtitokzatosabb egészségügyi intézményét és óvóhelyét, a Budai Vár alatt található Sziklakórházat. A titokzatos atombunker és föld alatti kórház ma már múzeumként látogatható. A szinte teljes épségében megőrzött korabeli felszerelések, egészségügyi eszközök között viaszbábok felhasználásával életképeket rendeztek be. A különös barlangrendszerben idegenvezetés segít eligazodni.

A korszak egy vidámabb időszakának emlékét őrzi a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút. A keskeny nyomtávú vonat a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között szállítja az utasokat. A teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át és évtizedeken át a Magyar Úttörő Szövetség kisdiákjai látták el a vonattal kapcsolatos teendők nagy részét. Ennek a korszaknak az emlékére a Gyermekvasút körüli feladatokat – természetesen felnőtt felügyelet mellett – ma is többségében gyerekek végzik.