Megvan az Év Múzeuma és az Év Kiállítása is

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára lett az Év Múzeuma, a budapesti József Attila Emlékhely Eszmélet című bemutatója pedig az Év Kiállítása. A díjakat a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület adja ki, már 20 éve.

Egyházi kincsek Gyöngyösön

Gyöngyösön páratlanul sokoldalú, igényesen kialakított, mindenkinek színvonalas programokat kínáló kiállítást láthatunk. A Szent Bertalan-templom Kincstárának fenntartója a Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközösség.  – akik nem csak gondozzák a rájuk bízott gyűjteményt, hanem sikeres múzeumpedagógiai munkát is megvalósítanak.

A gyöngyösi Kincstár az első egyházi fenntartású intézmény, amelyik elnyerte a díjat. A tárlat különlegessége, hogy nem csupán gyönyörű tárgyakat láthatunk. Az itt megőrzött értékek a város hősiességének és áldozatvállalásának amlékei is: a lakosság rejtette el a szakrális eszközöket a világháború alatt.

Top 15 hazai múzeum

Különdíjas kiállítóhelyek

A Pulszky Társaság több különdíjat is kiosztott. A Csornai Muzeális Kiállítóhely például a gyűjtemény elkötelezett fejlesztéséért és fogyatékkal élőkért végzett kiemelkedő munkáért részesült elismerésben. Oklevelet kapott az Algyői Tájház az újszerű kiállítástechnológiai megoldások alkalmazásáért, és a Paksi Atomenergetikai Múzeum az oktatás segítéséért és társadalmi szemléletformáló munkájáért. Díjazták a Bodrogközi Múzeumportát és a Paksi Képtár elkötelezett munkáját is.

>>Paks a legizgalmasabb ipari látogatóközpontok között

Az Év Kiállítása a IX. kerületben

A József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítása egy egész élettörténetet tömörít igényes, szellős, átlátható formában. A különleges programon a látogatók interaktív módszerekkel tudhatnak meg még többet a költő életéről.

A Bodrogközi Múzeumporta ebben a kategóriában is kapott díjazást: a Sőregi-ház állandó kiállítása részesült elismerő oklevélben. Díjazták a Budapest Történeti Múzeum Acquincumi Múzeumának „Wellness az ókorban" című időszaki kiállítását, a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeuma az Erdőjárók kalauza - Zempléni tájak természeti értékei című állandó kiállítását, a a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Képek egy eltűnt világból. Gróf Batthyány Gyula gyűjteményes kiállítása című tárlatát és a kecskeméti Katona József Múzeum „A beszélő köntös" című kiállítását is.

2016 legjobb kiállításai