Kurultaj: Kárpátaljától Jakutföldig Attila Sátrában

A világ legnagyobb szétszedhető jurtájában páratlan gazdagságú antropológiai tárlat, a bemutatótéren a legjobb lovasok és hagyományőrzők, a kézműves sátrakban ügyes kezű mesteremberek várják az érdeklődőket augusztusban a Kurultájon.

Idén augusztus 12-14. között több mint 100 hagyományőrző csapat érkezik a magyar sztyeppe egyik utolsó, még közel érintetlen sarkába, a Kiskunsági Nemzeti Park határában fekvő Bugacpusztára, a magyar, felvidéki, erdélyi, türkmén, ujgur és jakut csoportok, kutatók, mesteremberek a turáni népek kultúráját varázsolják a pusztába.

Lovas és harci bemutatók, csatajelentek, íjászprogramok, hagyományőrző seregszemlék mellett tudományos előadások, népzenei műsorok, gyerekeknek szóló játékok teszik egyedülálló hangulatúvá a rendezvényt.

A Kurultaj, vagyis Magyar Törzsi Gyűlés egyik legfontosabb célja a pusztai, nomád életmód hiteled bemutatása, ezért a rendezvény alatt több kiállító jurtában is izgalmas tárlatokat láthatunk. A gyűlésen ott lesz majd „Attila Sátra" is. A világ legnagyobb szétszedhető jurtájában féltucatnyi magyarországi múzeum anyagából válogatott hun témájú kiállítás mutatja be a pusztai életet.

A Kurultáj területén ingyen táborozhatnak a jurtával érkezők, de a látogatók akár sátorban is tölthetik az éjszakát. Az estéket közös éneklés és a táncház teszi még emlékezetesebbé.