Jubileumi Barokk Kastélynapok a Gödöllői Királyi Kastélyban

Az idén 20 éve újranyitott Gödöllői Királyi Kastély - folytatva jubileumi ünnepségsorozatát - újabb programjára készül augusztus első hétvégéjén. Mária Terézia 265 évvel ezelőtti látogatását idézi Barokk Kastélynapok nevet viselő kétnapos fesztivál augusztus 6-7-én.

A fényes időszak emlékére a kastély ura, Grassalkovich Antal és családja köszönti a szombat reggel 10.00 órakor érkező uralkodónőt: fogadását nemesi testőrsége kísérik, majd vásári mulatság és számos ingyenes program szórakoztatja a kastélyba látogató vendégeket a XIII. Barokk Kastélynapok alkalmából.

A családokat kertművészeti bemutató és fűszernövény-kóstolás várja a Pálmaház-Herbáriumban, majd „Viadal, avagy a kakas, a császár, meg a gyémánt félkrajcár" címmel a Ládafia Műhely bábcirkuszán mulathat a közönség.

„Könnyűtisztek áldozata" címmel délután, 15 órától élőszereplős sakkjáték helyszíne lesz a kastély díszudvara. Mária Terézia és Grassalkovich Antal gróf játszmája jelmezes figurákkal, eredeti XVIII. századi sakkfordulatok alapján különleges zenei és látványelemekkel kiegészülve felejthetetlen élménynek ígérkezik. 17 órától Fazekas Mihály híres Lúdas Matyija elevenedik meg a Budapesti Utcaszínház társulatának előadásában. A nap folyamán több alkalommal kosztümös életképeken keresztül nyerhetünk bepillantást a barokk korba.

A vasárnap délelőtti program látványos őrségváltással veszi kezdetét, majd a gyerekeket egy különleges marionett bábelőadás szórakoztatja: Hamupipőke történetét az Ametiszt Bábszínház hozza el Gödöllőre.

Emellett Minka nagyi emlékei közt kutathatnak a játékos kedvű családok, mely múzeumpedagógiai program a kastélyban zajló XVIII. századi főúri életet, az öltözködést és a bálokat idézi fel. A délutáni órákban a színpadot ismét birtokba veszik a sakkfigurák, hogy aki esetleg szombaton elszalasztotta volna, az részese lehessen az egyedülálló produkciónak.

Mindkét napon barokk kori erőpróbák várják a kisebbeket és nagyobbakat, ahol az Udvari Bolond ravasz szerkezetei alkalmassá teszik a bátor, vállalkozó kedvű, játszani nem resteket arra, hogy ismét gyermekké válhassanak.

Különleges, fesztiválzáró díszelőadás veszi kezdetét vasárnap 19.30-kor Barokk Világ címmel: fellép a Musica Profana régizene együttes valamint a Company Canario Historikus Táncegyüttes. A kastély újranyitásának 20. évfordulója alkalmából az előadás az elsőként jelentkező 500 vendég számára ingyenes (regisztracio@kiralyikastely.hu címen előregisztráció szükséges).

A gazdag programkínálat mellett figyelemre méltó, hogy királyi környezetben vendégeskedhetünk, hiszen a programokon - néhány kivétellel – ingyenesen vehet részt a Királyi Kastély minden látogatója.

TIPP!  A barokk kori erőpróbák után, pihenésképpen tekintse meg a húsz éve megnyílt Gödöllői Királyi Kastély új szerzeményeinek legfontosabb és legkülönlegesebb darabjaiból nyílt időszaki tárlatot, amely már csak a következő két hónapban, október elejéig  látogatható.