MÖF 2016 - "Építs hidat – Híd, ami összeköt!"

A múzeum nem csupán egy hely, hanem életforma. Idén ősszel gondoljunk úgy a múzeumokra, mint a helyi közösség aktív élettereire, melyekhez jó érzés kapcsolódni, ahol egyszerre lehet kikapcsolódni és részesésévé válni egy közösségnek. Felhívjuk figyelmüket, hogy a legtöbb múzeum és ajánlott szálláshely SZÉP kártyát is elfogad, kérjük használja!

Az idén 10. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek programjait 10 tematika köré építették a szervezők. Az eseménysorozat célja, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség otthonosan érezze magát a hazai múzeumokban és a körülöttük kialakuló közösségekben.

Múzeumok Őszi Fesztiválja | Szeptember 26. – November 13.

És, hogy valóban minden kerek legyen, idén is számos szálláshely csatlakozott speciális ajánlatokkal a fesztiválhoz. Kerekedjünk fel, utazzunk el egy őszi hétvégére, kössük össze a pihenést kulturális élményekkel, így téve kerekké a (ki)kapcsolódásunkat!

 

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának eseményei és helyszínei az EVENT@HAND MŐF ingyenes és offline mobil alkalmazásban érhetők el. Az MTA SZTAKI ezzel az innovatív megoldással kíván hozzájárulni a fesztivál sikeréhez. A tematikus programokról, az egyes helyszínekről külön menüpontokban találhatók információk. Az APP LETÖLTHETŐ INNEN

 

ŐSZI KULTURÁLIS PROGRAMKAVALKÁD

Építs hidat – Híd, ami összeköt!   - ez a  Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016  jelmondatota, melyet a  „a legnagyobb magyar" munkássága ihletett  a  Széchenyi-emlékévre apropóján.  
De miért a Széchenyiek? A Széchényi család nagyban hozzájárult a magyar kulturális élet kialakításához,
megalapozásához: gróf Széchényi Ferenc nevéhez köthető az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítása, fia, Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia felállítását segítette jövedelme felajánlásával, valamint a Lánchíd megépítése is az ő nevéhez kapcsolódik. 
 
A 2016-os programok - az előző évekhez hasonlóan - tematikus csoportokban rendezve láthatjuk. 
 

Alkossunk együtt! 

Évek óta igazi sikerprogram, amely nélkül nem múlhat el a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A közös alkotás nem csak a kreativitást fejleszti, de segíti a közösségépítést is. Történetmesélő alkotások az aszfaltrajzoktól a nagy közös képregényekig. A program kapcsolódik az Angliából indult „The Big Draw", azaz „A Nagy Rajzolás" nemzetközi kampányhoz is, melynek idei központi témája a STEAM (= Science, Technology, Engineering, Art and Maths, azaz Tudomány, Technológia, Művészet és Matematika). 

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

Idén is belesünk a múzeumi kulisszák mögé, de ezt nem lehet elégszer ismételni. Aki nem hisz a szemének, az idén is járjon utána pincétől a padlásig.

Mesterségek nyomában
A közönségnek szóló legújabb tematika jóvoltából feledésbe merült, de egykor széles körben ismert és a közösségek által értékelt mesterségekkel lehet közelebbi kapcsolatba kerülni és kézzelfogható módon kikapcsolódni.

Múzeumi Őszbúcsúztató
Őszi ízek, illatok, élmények múzeumi tálalásban, kikapcsolódás műfaji korlátok nélkül? Igen!
A  múzeumok szabadkezet kapnak, így  kiállításmegnyitót, művész-közönség találkozót, szűkszakmai réteget érintő előadássorozatot, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára tervezett programot, jeles naphoz kötődő rendezvényt (pl. Márton-nap – november 11.), vagy akár egy játékoscsaládi délutánt is szervezhetnek. 

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! – Kulturális tereink másként
Ez a programtípus a lelkes lokálpatriótáktól kezdve a felfedezni vágyó országjárókig sokakat meg fog mozgatni. A program különlegessége, hogy a múzeum falain kívül, az épített műemlékek és a természet csodáinak felfedezését fűszerezi kulturális tartalommal.

16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban
Nyomozós, helyszínelős, kódfejtős, kincskeresős programok is lesznek tizenéveseknek. A múzeum ugyanis nem kényszer, hanem lehetőség a hétköznapokból való kiszabadulásra. Interaktív, felfedező – akár a krimik világát idéző – módon is felfedezhető a múzeum, hála a fesztiválra kidolgozott játékos, gondolkodásra késztető feladatoknak és a számtalan programnak. 

Múzeum a bőröndben – Utazó múzeum
Már megint kimegyünk, hogy bejöjjenek! Az egyszerű járókelők bekapcsolása vagy a múzeumi értékek minél szélesebb körben történő eljuttatása céljából a múzeumok nem lesznek restek bőröndöt ragadni és kilépni önnön falaik közül.

„A lámpás én vagyok" – Tanárok éjszakája
Ez egy külön este, amikor a hazai múzeumok a pedagógus közönségre fókuszálnak. Idén a Tanárok Éjszakája napján az egy településen/településrészen lévő múzeumok egy nagy  közös eseményt tartanak, ezzel is erősítve a pedagógusok és a múzeumok közti kapcsolatot. 

Óvodapedagógusok Napja
A pedagógusokhoz hasonlóan az óvodapedagógusok is fontos szerepet játszanak a tudás átadásában, a gyerekek gondolkodásmódjának formálásában, ezért az idei év egyik újdonságaként külön tematika köré szerveződő programokkal kapcsolják be őket a hazai múzeumok. Az esemény aktualitását az óvodapedagógusok ünnepi eseménye, a Brunszvik Teréz emlékét őrző Teréz Nap (október 15.) adja.

Ősz(i)re hangoltunk - programok az őszi szünetben 
 
 
Több mint 60  gyermekeknek/iskolásoknak/családoknak szóló érdekes programon vehetünk részt a Múzeumok Őszi Fesztiváljának ideje alatt:  szünidei gyerektáborokat szervezhetnek, ahol a gyermekeket többek közt tematikus múzeumpedagógiai foglalkozássokkal, filmvetítésekkel, múzeumi mesékkel, szerepjátékokkal, vetélkedőkkel, továbbá elemlámpás tárlatvezetésekkel várják az őszi szünet ideje alatt.
 

TIPP!  fesztivál ideje alatt
kedvezményes szállásajánlatok

ITT
 << IDE KLIKKELJ!