135 éves lenne Bartók Béla

Idén lenne 135 éves Bartók Béla. A 2016-os év nem csak emiatt különleges. A tavalyi év végén lejártak a zeneszerző műveinek szerzői jogai. A Bartók-év célja, hogy méltón mutassa meg ezt a páratlan szellemi örökséget, és segítsen annak megőrzésében.

Bartók életművében talán az a legszebb, hogy mindenki talál köztük olyat, amelyik igazán neki szól. A kezdő szárnypróbálgatásokhoz írt gyerekdaraboktól a komoly nagyzenekari előadást igénylő művekig rengeteg kincset élvezhetünk, élhetünk át mi magunk is.

Kép: Facebook/Bartók Béla Emlékház (Jeff Schaller)

A Bartók évforduló eseményeinek szervező arra keresik a választ, miért fontos számunkra Bartók, mit tanulhatnak tőle az újabb generációk, és hogyan lehet az életművet még jobban beilleszteni  a mindennapjainkba.

A következő év során rengeteg hangversenyre és fesztiválra számíthatunk. A rendezvényhelyszínek között ott találjuk majd a Magyar Állami Operaházat és a Bartók Béla emlékhezáat is, de olyan fiatalokat megmozgató intézmények is csatlakoznak, mint a Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége.

TIPP! Debrecenben Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt rendeznek.

A Bartók életmű terjesztésében segítenek majd az oktatási, tudományos és ismeretterjesztő projektek és szakmai konferenciák is, de számos kiadvány, kotta, könyv és folyóirat kiadását, felújítását is tervezik.

Címlapkép: Facebook/Bartók Béla Emélkház - Jeffrey Harris

Nincs a keresési feltételeknek megfelelő találat